fbpx
Pieredze

Gunāra Astras grāmatas atvēršana Eiropas Parlamentā

15. jūnijs, 2022

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere 14.jūnijā Briselē organizēja grāmatas “Gunārs Astra. Pēdējais vārds” atvēršanas pasākumu. Tajā ievadvārdus teica Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola, viceprezidente Heidi Hautala, kā arī ETP frakcijas viceprezidente un EP Eiropas vēstures atceres grupas vadītāja Rasa Juknevičienė. Ar izdevumu iepazīstināja projekta vadītājs, žurnālists Arnis Šablovskis. Savukārt par Astras dzīvi un politiskās pārliecības veidošanos atmiņās dalījās viņa brālis Leons Astra un mācītājs Guntis Kalme.

“Gunārs Astra – izcilais brīvības cīnītājs, viens no ļoti nedaudziem, kurš padomju okupācijas laikā, kad par katru brīvu vārdu draudēja cietums, vai kaut kas vēl ļaunāks, uzdrošinājās kritizēt noziedzīgo režīmu un iestājās par Latvijas neatkarību, par latviešu valodu,” tā, atklājot pasākumu, teica EP deputāte Inese Vaidere.

Viņa arī uzsvēra, ka Astras pēdējā vārda un dzīves gājuma publicēšana četrās svešvalodās ir unikāls notikums, kas ļauj starptautiskajai sabiedrībai uzzināt vairāk par padomju represijām.

Ar Gunāra Astras likteni deputāte starptautisko sabiedrību iepazīstināja tieši 14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru atceres dienā, uzsverot, ka Krievija, kura ir Padomju Savienības mantiniece, ne vien joprojām noliedz savus nodarījumus, bet atkal ar cietumu soda vārda brīvību un šobrīd izvērš arvien jaunas represijas.